Google TV Streamer: az új szórakoztató és okosotthon központ

A Google TV Streamer mesterséges intelligenciával újszerűen testreszabott streaming tartalmakat és okosotthon élményt is kínál.


Két hete már kiszivárogtak képek a Chromecast utódjáról, a Google TV Streamer eszközről, amit sokan az Apple TV 4K versenytársaként emlegetnek.

Google-TV-Streamer-4K

Az USA-ban 99.99 $ (kb. 36.500 Ft) áron már előrendelhető Google TV Streamer a hivatalos bejelentés szerin: „arra lett tervezve, hogy a lehető legjobb szórakozási- és okosotthon-élményt nyújtsa. A Chromecast helyébe lép, és annak legjobb funkcióit áthozva újgenerációs 4K TV streaming eszközünkbe – de gyorsabb, még inkább prémium változatban. A Google TV legjobb funkcióival kiegészített Google TV Streamer egyben okosotthon központként is funkcionál Google Home és Matter eszközökhöz. Emellett dizájnja is elegáns és anélkül illeszkedik otthona környezetébe, hogy kilógna abból.”

A Chromecast adapter helyett a Google TV Streamer egy nagyobb, de így is kompakt doboz, ami erősebb hardvert rejt. Ez a cég szerint egy 22%-kal gyorsabb „továbbfejlesztett processzort”, megduplázott 4GB RAM memóriát és 32GB tárolókapacitást takar, amivel az alkalmazásbetöltés gyorsabb a navigáció gördülékenyebb lesz minden bizonnyal.

Támogatottak a 4K, a Dolby Vision, HDR10, HDR10+ és a HLG videoformátumok továbbá a Dolby Atmos hangformátum.

A Google azt állítja, hogy az új eszköznek egy HDMI 2.1 portja van, de nem világos, hogy ez mire utal, mivel az továbbra is csak a HDMI 2.0 sávszélességre, azaz 4K 60 Hz-re képes, olyan HDMI 2.1 funkciókra, mint a HDMI ALLM vagy VRR pedig nincs utalás. Az integrált Wi-Fi kapcsolat mellett egy gigabites Enternet LAN csatlakozó is van a Google TV Streamer hátulján.

A Google TV Streamer az Android TV alapú Google TV kezelőfelületen át rengeteg tartalomhoz biztosít hozzáférést olyan streaming applikációkon keresztül, mint az Apple TV a Disney+, a Max, a Netflix, a YouTube TV és mások, A néznivaló megtalálásának megkönnyítésére mostantól mesterséges intelligencia kezeli a tartalomjavaslatokat a kezdőképernyőn. A Google TV Gemini beszédhang technológiájának segítségével teljes összefoglalók, ismertetők és szezononkénti tartalomlebontást kaphat a felhasználó. Az ambient módban a nem nézett TV képernyőjén ugyancsak Gemini hangutasításokkal képek jeleníthetőek meg, ami generatív mesterséges intelligencia segítségével létrehozott személyes képernyővédő is lehet.

Google-TV-Streamer-Google-Home-okosotthon-vezérlés

Az okosotthon központjaként használható Google TV Streamer a sokak által támogatott Matter csatlakozási lehetőséget nyújt egy beépített Thread border routerrel. A Thread egy hálózati protokoll, ami lehetővé teszi az okosotthon-eszközök, például zárak, mozgásérzékelők és egyebek gyors és biztonságos hálózatba csatlakoztatását.

A nagy képernyőn megjelenő új Google Home panelen ellenőrizhető a biztonsági kamerák képe vezérelhető a világítás, az árnyékolás, a klíma és a házban megszólaló zene is.

Az új távirányító előlapjára kerültek a hangerőszabályzó gombok a Netflix és YouTube gombok mellett ott a csillag jelölésű gomb, ami az Android TV 14 „varázsgomb” funkcióját aktiválva egy a felhasználó által beállított adott alkalmazáshoz mutató kapcsolóként működhet.

Újdonság a „Find My Remote” (találd meg a távirányítót) funkció, amely hanggal vagy a doboz hátulján lévő gomb megnyomásával aktiválható.

A Google TV Streamer szeptember 24-től lesz kapható feltehetően a nagyobb európai országokban is, egyes források szerint 119 € (kb. 48.000 Ft) áron.

Google-TV-Streamer-távirányítóval-csatlakozókkal

A Google TV Streamer jellemzői:

Méret és súly

  • Hossz: 6,4” (162,56 mm)
  • Szélesség: 3,0” (76,2 mm)
  • Magasság: 1,0” (25,4 mm)
  • Súly: 5,7 oz (161,6 gramm)

Felbontás

  • Akár 4K HDR, 60 kép/sec

Videoformátumok

  • Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG

Hangformátumok

  • Dolby Digital, Dolby Digital Plus és Dolby Atmos

Vezeték-nélküli kapcsolódás

  • Wi-Fi 802.11ac (2,4 GHz / 5 GHz)
  • Bluetooth 5.1

Memória/tároló

  • 4GB/32GB

Portok

  • USB-C (tápellátás/adat)
  • HDMI 2.1 (A típus)
  • Ethernet (10/100/1000 Megabit/s)

Operációsrendszer

  • Android TV

Okosotthoni csatlakozás

  • Matter
  • Thread border router

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .