Google TV Streamer: elsőként használ Android 14-et és már más is tudható róla

A Google TV Streamer az első TV-s eszköz melyen Android 14 fut, MediaTek chip működik benne és egyre több dolog derül ki róla.


A Google TV Streamer szeptember 24-től lesz csak kapható, de egyre többet lehet megtudni róla különböző forrásokból.

Google-TV-Streamer-Android-TV14

A Google ugyan nem adta meg, hogy az Android TV operációs rendszer melyik verziójával fogja szállítani az új eszközt, de sejthető volt, hogy az a május óta már TV-re is kész Android 14 lesz, amelyről több mint egy éve jelentek meg az első információk.

Az Android Authority riportja szerint a megszerzett „kirkwood” kódnevű Google TV Streamer firmware alapján egyértelmű, hogy az az Android 14-en alapul, és az eszköz továbbra is az Android 32 bites verzióját futtatja, annak ellenére, hogy megújuló hardvere már 4 GB RAM-ot tartalmaz.

Az Android TV 14 olyan új funkciókat kínál, mint a különböző választható energiamódok, a Matter és Thread támogatásaz okosotthoni központhoz, az otthoni biztonságikamerák kép a képben megjelenítése, a „Find My Remote” és még sok egyéb.

Az Android Authority másik cikke szerint Google TV Streamer 22%-kal gyorsabbnak ígért processzora, nem az eddigi Chromecast streaming adapterben használt Amlogic chipkészlet új változata, hanem egy MediaTek MT8696 chip lesz. Ez ugyanaz, amint a 2021-es Amazon Fire TV Stick 4K Max streaming adapterben is alkalmaztak, bár a Google új streaming eszköze több RAM-ot és tárolókapacitást tartalmaz. A MediaTek MT8696(T) verziójú chip támogatja a Dolby Vision, HDR 10, HDR10+, HLG videókat, az MPEG4 (H.264) mellett az AV1, a HEVC (H.265), és a VP9 dekódolásával.

A 9to5Google cikkében a Google megerősítette, hogy a Google TV Streamer USB-C tápcsatlakozóján keresztül támogatja a külső USB-s tárolóeszközök csatlakoztatását valószínűleg USB-elosztón keresztül is. Ehhez persze a tárolóeszköznek illetve az elosztónak támogatnia kell az USB-n keresztüli tápellátást, mivel a Google TV Streamer az egyetlen USB-C portján keresztül kap táplálást. Más külső USB-eszközöknek, például játékkontrollereknek, billentyűzeteknek és egereknek is működniük kell a catlakozóval.

A Google TV Streamer viszont továbbra sem támogatja a Nest vezeték-nélküli hangsugárzók használatát, úgy ahogy az Amazon FireTV az Alexa, illetve az Apple TV 4K a HomePod hangsugárzók esetében lehetséges. 2020-ban a Google ugyan megígérte a vezeték-nélküli „házimozi” párosítást Nest hangszórókkal a Chromecast mellé, de a funkció még nem érkezett meg. A mulasztás azért is furcsa, mert a Google TV Streamer hozzáadható a Google Home hangszórócsoportjaihoz.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .