Samsung: hét évig frissül a Tizen OS 2024-től

Végre a Samsung is változtat eddigi rossz gyakorlatán és bejelentése szerint hét évig vállalja okos TV-i Tizen operációs-rendszerének ingyenes frissítését a 2024-es modellekkel kezdve.


Régóta kritizált gyakorlatot számol fel a Samsung, mely eddig nem biztosított frissítést okos TV-i Tizen operációs-rendszeréhez, de a 2024-es modellévtől kezdve ez megváltozik.

Az olyan konkurens okos TV-s operációs-rendszereket, mint az Android TV (Google TV), az Apple tvOS, a Fire OS és a Roku OS a készülékgyártók mindig is frissítették, ha különböző gyakorisággal is. Eddig csak az LG (webOS) a Panasonic (myHomeScreen) és a Samsung (Tizen OS) nem adtak ki rendszeres átfogó frissítést okos TV-ik operációs rendszereihez – csak a firmware-t vagy a szoftvert frissítették a hibák javítására – pedig azok szinte minden modellévben megújultak. Ez a gyakorlat az úgynevezett „tervezett avultatás” egy formájaként sokszor ahhoz vezet, hogy a csak néhány éves okos TV-k alkalmazásai vagy rosszul működnek, vagy teljesen eltűnnek, a felhasználók pedig emiatt gyakran és tévesen a streamingszolgáltatást hibáztatják.

Az LG most már további 4 évig biztosítja a webOS frissítést már bizonyos 2022-es OLED és QNED Mini LED TV-khez is, a Panasonic pedig felhagyott myHomeScreen platformjával a Fire TV illetve a Tivo OS javára.

A Samsung maradt volna az utolsó jelentős tévégyártó, melynek tavaly már 270 millió okos TV-n futó Tizen operációs rendszere nem frissül. A The Korea Economic Daily és a Business Korea riportjai szerint a kínai versenytársak nyomását érzékelő Samsung végre elkötelezte magát a Tizen OS frissítése mellett. Yong Seok-woo, a Samsung Visual Display üzletágának elnök-igazgatója bejelentése szerint: „Az AI TV-kre alkalmazott hétéves ingyenes Tizen frissítéssel növelni fogjuk az előnyt a piaci részesedésben a kínai cégekkel szemben”.

A 2024-es Samsung TV-ken a Tizen OS frissítése 7 évig lesz ingyenes, és néhány 2023-as modell is részesül benne. Bár a részletek még hézagosak, de valószínű, hogy 7 év alatt 6 alkalommal frissül majd az operációs-rendszer.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .